Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada ve ülkemizde aynı anda kutlanan Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle düzenlen Türk Mutfağı Haftası ve 6 Yeni Coğrafi İşaretimizin Tanıtım Programı Valimiz Mustafa MASATLI’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet ÖNTÜRK, Vali Yardımcımız Cafer EKİNCİ, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Hüsnü IŞIKGÖR, İl Planlama Müdürümüz Mustafa ÖRGÜT, İlimizde faaliyet gösteren Dernek ve Cemiyet Başkanları ile yerel ve ulusal basın mensuplarının da katıldığı Tanıtım Programı, Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’mızın söylenmesiyle başladı.
İstiklâl Marşı’mızın söylenmesinin ardından konuşma yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet ÖNTÜRK; yüzyıllara dayanan kültürü, birikimi ile dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden biri olan Hatay’ı uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşımak için yeni adımlar atmaya, ses getiren etkinlik ve organizasyonlarla kent kültürünü duyurmaya devam edeceklerini söyledi.
Bu tür adımların şehrimizin ayağa kalkmasında çok önemli bir rolü olduğuna inandıklarını ve yeni adımların hızla atılması için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceklerini kaydeden Başkan ÖNTÜRK; bir taraftan kenti inşa ederken bir taraftan da şehrin kültürünü, atalarından kalan birikimlerini ihya ederek geniş coğrafyalara duyurmayı en önemli vazifeleri olarak gördüklerini dile getirdi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet ÖNTÜRK’ün konuşmasının ardından konuşmalarını yapmak için kürsüyü teşrif eden Valimiz Mustafa MASATLI, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi’nin ve saygıdeğer eşleri Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın da desteği ile 2022 yılından bu yana, her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türk Mutfağı Haftası’nın kutlanmakta olduğunu hatırlatarak “Bugün bu haftayı da vesile yaparak ilimizin katma değerini yükseltmek amacıyla attığımız adımlardan biri olan 6 Yeni Coğrafi İşaretimizin Tanıtımını yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Hepinize hoş geldiniz diyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”dedi.
Türk mutfağının tarih boyunca birçok medeniyetin ve coğrafyanın etkisi altında şekillenerek zengin bir çeşitlilik kazandığını ve Ülkemizin herbir bölgesinin kendine özgü yemekleri ve pişirme teknikleriyle Türk mutfağının mozaiklerini oluşturduğunu belirten Valimiz, Kadim Şehrimiz Hatay’ımızın da çok kültürlü bir yapıya sahip olduğu için birçok kültürün izlerinin Hatay mutfağında belirgin bir şekilde hissedildiğini söyledi.
Bu zengin kültürel birikimin, yemeklerde kullanılan malzemelerden, pişirme tekniklerine kadar her alanda kendini göstererek ilimizi ayrıcalıklı kıldığını vurgulayan Valimiz; “İlimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz, yöresel mutfağımızın o eşsiz lezzetleriyle tanışınca bu ayrıcalığı tatmakta, fark etmekte ve bunu her türlü ortamda dile getirmektedirler.
Hatay Mutfağımızın bu zenginliği dolayısıyla malumlarınız üzere de 2017 yılında Şehrimiz UNESCO tarafından “Gastronomi Şehri” olarak ilan edilmiştir. Konuya geniş bir perspektifle bakıldığında her şeyde olduğu gibi, Hatay Mutfağımızın bütün özellikleriyle bugünlere kadar gelmiş zenginliklerinin de, Coğrafi İşaretleme envanterine dahil edilmesi büyük önem arz etmektedir.”diyerek Coğrafi İşaretlerin bir ürünün şeklini, mahrecini, menşeini ve yapılış şeklini belirlediğini; bu yolla tescillenen, yani patent alan, yerel ve geleneksel lezzetlerimizin bize aitliği korunarak, gelecek nesillere aktarılmasının sağlanacağının altını çizdi.
Valimiz, göreve geldikleri ilk günden itibaren Valilik olarak bu konu üzerinde hassasiyetle durulduğunu, gerekli adımların atıldığını ve atılmaya da devam edileceğini hatırlatarak; “Bu manada Amasya’dan getirdiğim ekip ile birlikte buradaki tüm paydaşlarımızla çalışmaya başladık. İlimize, insanımıza ve zenginliklerimize sahip çıkmanın en somut yollarından birinin de bu çalışmalarımız olduğunu çok iyi biliyoruz. Her alanda Dünya ülkelerinin üst seviyesine Türkiyemizi çıkarmayı hedefleyen ve bizlere de bu vizyonu ile rehber olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi’nin 2015 yılında kamuoyuna yaptığı çağrı bizlere rehber olmuştur. Bu rehber gösteriyor ki Coğrafi İşaret konusu Millî bir meseledir.”dedi.
Asırların afeti sonrasında, ilimizin yeniden ayağa kalkabilmesinde gerekli adımların belirlenen takvim doğrultusunda hız kesilmeden atılarak bugünlere gelindiğini dile getiren Valimiz; “Ekonominin çarklarının tekrar dönmeye başlaması da önemli ve öncelikli hedeflerimiz arasındaydı. Özellikle yöresel ürünlerimizin hazırlanması, işlenmesi ve imal edilmesi hem ilimiz ekonomisinin canlanması hem de insanımızın motivasyonunu artırması adına önemli bir konuydu.
Bu süreçte ilk olarak gördüğümüz kadın kooperatifimizin varlığıydı. Girişimci kadınlarımızın önünü açacak birçok projeyi hayata geçirerek var olan potansiyelimizi, üretim ve istihdam odaklı anlayışla harekete geçirmiş olduk.”ifadelerinde bulundu.
Valimiz, bu vizyon ve şuurla hareket edilerek ilimiz genelinde faaliyet gösteren mevcut 35 kadın kooperatifimize, 5 kooperatifin daha eklendiğini böylece sayının 40’a çıkartıldığını ve onlara maddi desteğin de sağlandığını belirterek
“Kadın kooperatiflerimizin Hatay mutfağına ait ürettikleri yöresel ve geleneksel ürünlerimizin satış ve pazarlamasına destek olunması için, Hayat Hatay Üst Markasını, www.hayathatay. com e-ticaret sitesini ve Hayat Hatay Lojistik Merkezini hayata geçirdik ve yaptığımız prefabrik çarşılarda 30 adet dükkânımızı girişimci kadınlarımıza tahsis ettik. Gastronomi Şehri Hatay’ımızın lezzetlerinin yerel, ulusal ve uluslararası mecralarda temsilini desteklemek amacıyla Hatay’ımıza yakışır bir başka hamlemiz de, yakın tarihte hizmete açacağımız Hatay Lezzetleri Çarşımızdır. Bu çarşımızda kurulumunda sona yaklaştığımız 100 metrekareye yakın kapalı alana ve açık alanlara sahip 18 adet dükkânımız ile patent almış lezzetlerimizin vatandaşlarımız ve ziyaretçilerimiz ile buluşmasını da sağlayacağız.”dedi.
Bu kapsamda yöresel ürünlerimizin marka değerinin yükseltilmesi için yapılan çalışmaların tamamlayıcı hamlesinin de, Coğrafi İşaret başvuruları olduğunu, Hatay Valiliği olarak coğrafi işaret başvurusunun yapıldığı ve geçtiğimiz günlerde açıklanan sonuçlara göre tescillenen, yani patent alan 6 yeni ürünümüz olduğunu müjdeleyen Valimiz; “Hatay Şeyh Mualla Yemeği, Hatay Şiş Börek Çorbası, Hatay Tepsi Oruğu, Antakya Zılk Sarması, Hatay Cevizli Biber / Hatay Muhammarası, Hatay Humusu” olmak üzere bu 6 yöresel yemeğimiz ile 25 olan Coğrafi İşaret sayımızın 31’e çıkarıldığını belirtti.
Başvurusu Valiliğimiz tarafından yapılan ve sonuçlanmasının beklendiği 85 adet başvurunun daha bulunduğunu, sonuçlandığı takdirde 116 adet coğrafi işarete sahipliğiyle Hatay’ımızın Türkiye’de ilklere yerleşeceğini ve gastronomi değerine yakışır bir tablo ortaya koyacağını dile getiren Valimiz; “
“Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli toplam 1.555 coğrafi işaretli ürün bulunduğu göz önüne alındığında attığımız adımlarla ulaşacağımız hedefin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz.
Yine bu alanda önemli kriterlerden biri de yöresel ürünlerimizin dünya çapında tanıtımının ve ticaretinin yapılabilmesine imkân tanıyan Avrupa Birliği Komisyonu Tescilline sahip olmasıdır.
Türkiye’nin arasında Antakya künefesinin de yer aldığı toplam 21 ürünü, Avrupa Birliği Komisyonu Tesciline sahiptir. Bu sayının en kısa zamanda arttırılmasının gerekliliği ve ehemmiyeti apaçık ortadadır.”diyerek
Ulusal kimliğimizi ve kültürümüzü tanımlayan, tamamlayan ve zenginleştiren bu büyük mirasımıza sahip çıkarak korunmasını ve geleceğe taşınmasını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
“Güzel Ülkemiz ve kadim şehrimizin zenginliklerinin farkındayız ve bu zenginliklerimizin her platformda tescillenmesini sağlayarak Ülkemizi ve ilimizi daha da ileriye taşımaya kararlıyız. Bu kararlılıkla bize ait olanı korumak için hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. İlimizin pozitif gelişimine aykırı, gerçeği yansıtmayan haberlerin çalışanların ve vatandaşlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini de buradan özellikle vurgulamak isterim.”diyen Valimiz, konuşmalarının sonunda hemşehrilerimizin ve tüm vatandaşlarımızın Türk Mutfağı Haftası’nı kutladı; 6 Yeni Coğrafi İşaret Tescil Belgemizin ilimize ve insanımıza hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını temenni ederek Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet ÖNTÜRK’e, İl Planlama Müdürü Mustafa ÖRGÜT’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Valimiz Mustafa MASATLI’nın konuşmalarının ardından Coğrafi İşaret alan 6 ürünümüzün Tescil Belgeleri İl Planlama Müdürü Mustafa ÖRGÜT tarafından Valimize takdim edildi. Akabinde katılımcılarımızla Coğrafi İşaret alan 6 ürünümüzün tadımına geçilerek program sona erdirildi.